luni, 16 iunie 2014

Montarea si Intretinerea Parchetului


      Parchet stratificat prefinisat periat sau  nu,  este un produs de o calitate estetică deosebită, care a cucerit piața de pardoseli în ultimii ani. Pe lângă estetică, acest tip de parchet are și o serie de alte avantaje specifice unei pardoseli din lemn: izolare termică, izolare fonică, durabilitate - toate acestea sunt ascunse în spatele finisajului periat. Să vedem, însă, cu ce probleme se poate confrunta beneficiarul acestui tip de finisaj.


1.    MONTAJ NECORESPUNZĂTOR

  • Este cunoscut faptul că o pardoseală din lemn poate dura mai mult de 100 ani, cu condiția să facă parte din construcție, și nu să fie doar ”un atașament”; mai exact acesta trebuie să fie lipit pe suport (șapă), și nu montat florant (situație în care va fi tratat ca un ”consumabil”).
  • După terminarea lucrărilor de montat a parchetului, mulți beneficiari rămân dezamăgiți de faptul că pe suprafața finisajului apar pete lucioase sau chiar reziduuri de adeziv folosit la instalare.
    De știut
    - Îndepărtarea acestor urme de adeziv se face imediat, când acesta nu s-a întărit încă, cu ajutorul unor șervețele special impregnate cu solvent pe bază de etanol (concentrația de solvent este stabilită de producătorul acestor șervețele/lavete). În caz contrar, singurul lucru care rămâne de făcut va fi rașchetarea suprafeței parchetului și aplicarea unui nou finisaj.
    - Folosirea alcoolului, detergenților sau chiar a solvenților corelată cu frecări insistente în zona petelor, umbrelor etc. va duce la deteriorarea stratului de finisaj (ulei, lac).

2, PĂSTRAREA ȘI ÎNTREȚINEREA NECORESPUNZĂTOARE

Parchetul prefinisat periat necesită o întreținere mai atentă, deoarece în textura de periere se depun reziduuri care cu timpul vor arăta inestetic.
De știut:
  • Printr-o spălare/ștergere umedă (inclusiv dacă folosim o soluție de curățare adecvată), praful și murdăria se înmoaie dar vor fi îndepărtate numai parțial. Restul murdăriei va fi impregnat în porii și textura de periere a lemnului și se va solidifica după uscare. După spălări repetate, în textura de periere a parchetului se va acumula mai mult lichid folosit la spălare, în consecință mai multă mizerie solidificată după uscare.
  • Există însă soluții și remedii: atunci când se constată apariția unor astfel de probleme, se poate apela la serviciul de cleaning și mentenanță pentru parchet, oferit de o firmă specializată în domeniu. Aceasta va folosi echipamente și produse profesionale - o mașină pentru spălat pardoseli, prevăzută cu perii cilindrice (pentru o mai bună eliminare a murdăriei depuse în textura de periere a parchetului) și un detergent special (cu rol decapant) pentru acest tip de curățare. Tot lichidul folosit la procesul de spălare va fi aspirat de același utilaj, în totalitate, parchetul recăpătându-și aspectul de nou. În continuare, pentru o păstrare pe termen îndelungat a frumuseții pardoselii din lemn, se va aplica un tratament de protecție și revigorare cu produse gen polish, refresher, ulei sau altele (depinde de finisajul inițial). Această operațiune va fi reluată și în funcție de exploatarea la care va fi supus parchetul, care trebuie să-și mențină caracteristicile și să fie igienizat corespunzător în mod continuu.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu